10 Eylül 2009 Perşembe

Scart to Component Kablo'nun düşündürdükleri


Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olanlar ülkesindeyiz bildiğiniz gibi.
Ve bu fikir sahiplerinin söylediğini kesin doğru kabul edip sorgulamayan insanlar dolu çevremizde.
Geçen gün yine bunu kanıtlayan bir olay yaşadım.
Dreambox benzeri bir Linux tabanlı Uydu alıcı aldım evime. Kurulumu yapan uyducu arkadaşla bağlantı çeşitlerini konuşurken bunlarda da Component bağlantı olmuyor galiba dedim. "Onlar HD kutularda var abi, bunlar digital kutu değil" gibi bir cümle kurunca daha fazla konuyu uzatmadım.
Cihazın üzerinde Scart ve Composite çıkışlardan composite olana bağlayıp çekip gitti arkadaş.
Ben her zamanki merakımla kullanım kılavuzunu incelerken cihazın Scart çıkış üzerinde Component bağlantıyı desteklediğini hayretle keşfedip sevindim.
Hemen internetten Scart to Component kablo aramaya başladım. Hemen de buldum ama hafta sonu araya girdiği için sipariş versem geç gelir ben bunu nasıl olsa çok meşhur ve mega elektronik mağazalarında bulurum diye düşünüp düştüm yola.
Electroworld, Teknosa, Media Markt ve Bimeks mağazalarına gidip derdimi anlattığımda kimse böyle bir bağlantıdan ve kablo çeşidinden haberdar değildi.
Yolumu Elektronikçiler Çarşısına yönelttim çeşitli mağazalardan aynı şekilde refüze olduktan sonra işi sadece kablo (!) satmak olan bir mağazaya girdim. Satıcı arkadaşa derdimi anlattım composite mi abi dedi ? Hayır kardeşim component dediğimde, o dijital bir kablo, siz yine sorun ama öyle bir kablo olmaz dedi ukala ve çok bilmiş tavırla.. Daha fazla sinirlenmemek için satıcıyı kompozit kablolar arasında bırakıp çıktım dönmemek üzere bu çarşıdan. Yaptıkları işe saygısı olmayan, kendisini geliştirmeyen ve cahil cesaretiyle dolu insanlarla işim olmaz artık.
Standart bir görüntüyü aktarmak için tek kablo ve stereo ses için 2 kablo yani toplam 3 pin yeterken, neden 21 pin'li Scart diye bir çıkış standartı olduğunu, bu çıkışlardan ne gibi out lar alınabileceğini bilmeyince ama en önemlisi kendi işini öğrenmeyince bu gibi durumlarla hayatın her anında karşılaşmak olasıdır.
Size tavsiyem işin uzmanıyım diyen herkese inanmayın mutlaka bir araştırın.
Bu arada bahsettiğim component bağlantı hem analog hem digitla HD yayınları birlikte destekleyen bir kablodur. HDMI çıkıştan sonra en kaliteli görüntü alabileceğiniz aktarım biçimidir.
Ses ve görüntü aktarmakta herzaman cihazlarınızın desteklediği en yüksek standartı kullanın.
Kötüden iyiye sıralarsak;
Görüntü için:
1 Composite
2 S-Video
3 Component
4 DVI/HDMI
Bu arada yukarıda resmi olan bahsettiğim kabloyu bu linke tıklayarak alabilirsiniz.