9 Nisan 2010 Cuma

Fiber Optik Kandırmacası ya da 1 Mb > 10 Mb

Daha önce Türk Telekom'la Sınırsız (!) Internet yazısında Telekom'un sınırsız adıyla sattığı ancak ADİL KULLANIM ŞARTI diye bir bahaneyle aslına yüksek kotalı bir bağlanıt sattığını belirtmiştim. 8 Mbs Hızlı internet, çok ucuza, 49 TL diye bir bakıyorsunuz aslında 50 gb indirme sınırı var. Bunu aşarsanız hızınız tarih öncesine (!) 512 kbs'düşüyor.

Şimdi yükselen yeni trend Superonline Fiber Optik bağlantıyla bir zoru başararak büyük şehirlerde her kapıya yeri kazarak fiber optik kablo döşüyor hatta apartmanların içine dağıtım kutularını koyup evinize kadar kablo çekmeyi taahhüt ediyor.

Geçen yıla kadar sınırlı bölgede verdiği hizmetin bedeli çok rekabetçiydi. 10 Mb/s SINIRSIZ bağlantı 49 TL'ydi. Bizde son 3 aydır bulunduğumuz semtin yollarının kazılmasını, ara bağlantıların yapılmasını, apartmanlara hatların çekilmesini çocuk sevinciyle bekledik. Tam kapıya hizmet geldi derken bir de bakıyoruz 15 Nisan 2010 'dan itibaren mevcut tarife değişiyor.

Türk Telekom uyanıklığı burada da devreye giriyor ve 10 Mb/s sınırsız tarife'ye gıcık olduğum ADİL KULLANIM ŞARTI geliyor. Neymiş diye bakıyoruz; 50 GB indirme hakkınız var, bu dolunca tarih öncesine 512 Kb/s tarifeye düşürülüyorsunuz.

10 Mb/s TAM SINIRSIZ (onlar profesyonel kullanıcı diyorlar) almak isterseniz tarife 99 TL 'ye
yükseliyor.

10 Mb/s Tam Sınırsız bağlantı ile günde 86 Gb ayda 2,5 Tb veri indirebilirsiniz.

Ama SÖZDE SINIRSIZ (bu tabiri de ben buldum !) tarifede yaklaşık 1.gün 16. saatte bağlantı hızınız 512Kb/s'e düşecektir. Dolayısıyla bu bağlantı hızıyla kalan 29 günde maksimum 125 Gb + 50 GB (1.gün indirdiğiniz) veri ile Toplam 175 Gb veri indirebilirsiniz.

Benim gibi TTNet 1 Mb/s gerçek sınırsız bağlantınız varsa ayda yaklaşık 250 GB veri indirebilirsiniz.

Bu da demek oluyor ki 1 Mb/s Adsl > 10 Mb/s Fiber optik


Superonline ilave vereceği hizmetlerle (voip, iptv vb.) paketi verimli hale getirebilir diye düşünüyordum ama ilk sinyaller bunlara da ek ücretler talep edildiği yönünde.

Bu fiyat politikasıyla ile benim internet bağlantısını değiştirmem pek mümkün gözükmüyor.

Dolayısıyla önemli olan HIZI DEĞİL / İŞLEVİ :)

1 yorum:

Burçak Çubukçu dedi ki...

Güzel yazmışsın. Oligopol piyasalarda bunlar olur. Rekabet Kurumu'na hiç bakma bu konu fazla teknik kalıyor onlar için :)))